Početna/Patent, Povreda patenta/Što je freedom to operate i čemu služi?

Što je freedom to operate i čemu služi?

Freedom-to-OperateIzumitelj ste potencijalno unosnog proizvoda i ponuđena vam je tzv. usluga analize rezultata pretrage i izrade mišljenja o slobodi izlaska na tržište za ciljani proizvod na tržištima od interesa za koju nikad prije niste čuli i ne znate što znači? Ukratko rečeno, ponuđena vam je usluga freedom to operate. Kako biste odlučili da li vam je navedena usluga uopće potrebna, prije svega morate razumjeti što vam se konkretno nudi.

Što znači “freedom to operate” ili u doslovnom prijevodu “sloboda poslovanja“?

Freedom to operate“, skraćeno “FTO” je postupak koji se obično koristi kako bi se utvrdilo da li bi radnje poput testiranja ili komercijalizacije nekog proizvoda mogle dovesti do kršenja prava intelektualnog vlasništva koje pripada trećim osobama. Postupak u znatnoj mjeri nalikuje istraživanju koje se provodi prije lansiranja novog proizvoda na tržište. Ovisno o prirodi proizvoda i razlozima za provođenje, „freedom to operate“ uglavnom uključuje:

  • određivanje najprikladnijeg tržišta (tzv. tržište od interesa)
  • analizu sličnih proizvoda dostupnih na odabranom tržištu (s naglaskom na one proizvode koji se štite nekim od oblika intelektualnog vlasništva)
  • istraživanje konkurencije

Budući da se prava intelektualnog vlasništva razlikuju od zemlje do zemlje i svako zakonodavstvo predstavlja specifičan pravni sustav, preporučljivo je da se usredotočite na područje u kojem namjeravate komercijalizirati svoj izum. Nije rijetkost da postupak „freedom to operate“ daje pozitivne rezultate u jednoj zemlji, a da se isti izum ne može zaštiti u nekoj drugoj. Osim patentne zaštite, „freedom to operate“ daje vam uvid i u druge oblike zaštite intelektualnog vlasništva poput žiga, industrijskog dizajna ili pak autorskog prava.

Istovremeno, ovaj postupak nema nikakve veze s vašom prijavom patenta i sama činjenica da je vaš patent priznat, ne mora nužno značiti da možete slobodno krenuti u osvajanje tržišta. Patentna zaštita ne garantira vam pravo na komercijalizaciju izuma odnosno svojim patentom mogli biste povrijediti prava koja pripadaju nositeljima nekih drugih ranijih patenata. O navedenoj temi možete više pročitati u tekstu Pravo na korištenje izuma i patentna zaštita.

Konačna odluka je ipak na vama, ali ako sumnjate da biste svojim proizvodom mogli povrijediti prava drugih, a ujedno želite izbjeći potencijalne tužbe i skupe troškove sudskog postupka, svakako biste trebali uzeti u obzir prednosti postupka „freedom to operate“.

Zahtjev za ponudom
Dogovorite savjetovanje