Početna/Izum, Patentiranje/Pravo na korištenje izuma i patentna zaštita

Pravo na korištenje izuma i patentna zaštita

korištenje izumaPrije nego što krenete u postupak zaštite izuma patentnom, svakako biste se trebali informirati koja sve prava možete steći patentnom zaštitom. U praksi se često javljaju situacije u kojima nositelji patenata pogrešno tumače prava na korištenje izuma. Jedan od najčešćih slučajeva upravo je stav nositelja da su patentnom zaštitom stekli i pravo na komercijalizaciju izuma. Drugim riječima, nije rijedak slučaj da nositelji patenata nisu svjesni da svojim važećim patentom mogu povrijediti prava koja pripadaju nositeljima nekih drugih ranijih patenata. Primjerice, inovativni iskorak u smislu boljeg gospodarskog iskorištavanja nekog proizvoda, ne znači da njegov osnovni oblik nije patentiran i da se kao takav ne može zloupotrijebiti.

Tko je noistelj isključivih prava patenta

Nije upitno da je nositelj patenta jedina osoba ovlaštena za iskorištavanje zaštićenog izuma. Temeljem isključivih prava dobivenih patentom, nositelj patenta može spriječiti druge da bez njegovog odobrenja komercijalno iskorištavaju patentirani izum, odnosno može regulirati okolnosti pod kojima ga mogu iskorištavati i treće osobe. Upravo ga ta isključiva prava na iskorištavanje zaštićenog izuma stavljaju u povoljniju poziciju i povećavaju mu vjerojatnost da vrati sredstva koja je uložio u razvoj izuma. Također, ako izumitelj nije u mogućnosti samostalno započeti s gospodarskim iskorištavanjem izuma, posjedovanje patenta osigurava mu jaču pregovaračku poziciju pri privlačenju zainteresiranih ulagača i partnera.

Pravo na korištenje izuma

S druge strane, isključivo pravo nositelja patenta na iskorištavanje izuma ne odnosi se na radnje kojima se izum iskorištava u osobne i nekomercijalne svrhe, radnje koje se poduzimaju radi istraživanja i razvoja, radnje koje se odnose na predmet zaštićenoga izuma ili pak se radi o medicinskim proizvodima i farmaceutskim pripravcima. Jednako tako,patent ne djeluje retroaktivno, odnosno nema učinak prema osobi koja je prije prijave patenta, u okviru svojih gospodarskih aktivnosti, upotrebljavala ili izrađivala proizvod koji je predmet izuma ili je obavila stvarne i financijski zahtjevne pripreme za takvo iskorištavanje.

S obzirom da je nositelj patenta jedina osoba ovlaštena za iskorištavanje zaštićenog izuma, svako neovlašteno korištenje patenta, nositelj je ovlašten štititi i sudskim putem, odnosno nositelj može tužbom zahtijevati utvrđenje svog prava na zaštitu izuma patentom.

Više o pravu na patent i pravu na korištenje izuma možete pronaći u Zakonu o patentu na slijedećem linku.

Zahtjev za ponudom
Dogovorite savjetovanje