Početna/Patent, Patentiranje/Patentna prijava – kada prijaviti patent?

Patentna prijava – kada prijaviti patent?

Kako bi bilo moguće dati odgovor na ovo pitanje, prije svega je potrebno razjasniti na koji način funkcionira sustav patente zaštite i kako se sastavlja patentna prijava.

patentna prijavaVažno je znati da je postupak patentiranja relativno dugotrajan i složen postupak, koji osim financijskih ulaganja zahtijeva određeno iskustvo i dobro poznavanje patentnog sustava, a sve u cilju kako bi bilo čim lakše da se sastavi patentna prijava. Radi se o upravnom postupku za koji je jasno propisana procedura vezana uz praćenje rokova te obavezu plaćanja raznih novčanih naknada. Stoga je prije podnošenja patentne prijave preporučljivo poduzeti odgovarajuće prethodne korake kako bi se eventualni rizici smanjili na najmanju moguću razinu. Također, s ciljem izbjegavanja opasnosti od nepriznavanja, a time i gubitka očekivane financijske dobiti, izumitelji često, kako bi osigurali priznavanje tražene patentne zaštite, angažiraju specijalizirane patentne urede i ovlaštene patentne zastupnike.

Otkrivanje tehničkih detalja izuma

Da bi ostvario patentnu zaštitu za svoj izum, prijavitelj je u postupku za priznanje patenta dužan otkriti tehničke detalje svog izuma u opsegu koji omogućuje stručnjaku iz predmetnog područja izradu ili upotrebu izuma. Potencijalni prijavitelj u trenutku kada ne raspolaže svim potrebnim tehničkim detaljima, svakako bi trebao dodatno poraditi na istraživanju i usavršavanju svog izuma.

Patentna prijava i konsenzualni patent

Prema tome, u trenutku kada prijavitelj usavrši tehničke detalje svog izuma, može krenuti u postupak patentiranja. U hrvatskom zakonodavstvu postoji posebni oblik patentne zaštite koji se naziva konsenzualni patent. Njegove su osnovne značajke: priznavanje bez potpunog ispitivanja, trajanje u razdoblju od najviše 10 godina kao i brži, jednostavniji i jeftiniji postupak zaštite u odnosu na postupak za dobivanje klasičnog patenta. Iako na prvu zvuči kao idealan izbor, valja uzeti u obzir da konsenzualni patent pruža zaštitu do trenutka kada mu se netko ne usprotivi, odnosno ne pokrene postupak potpunog ispitivanja u kojem će se utvrditi ispunjava li izum uvjete za zaštitu patentom. Postupak kojim se sastavlja i podnosi patentna prijava je isti bilo da se radi o patentu koji vrijedi 20 godina ili pak je riječ o konsenzualnom patentu.

Neovisno o tome o kojem se obliku patentne zaštite radi, korisno je prije podnošenja patentne prijave istražiti postoji li negdje u svijetu isti ili vrlo sličan izum, a o čemu detaljnije na Kako saznati da li je moj izum već patentiran?

Zakon o patentu i Pravilnik o patentu koji pobliže definira kako se izrađuje patentna prijava možete preuzeti na naznačenim linkovima.

Zahtjev za ponudom
Dogovorite savjetovanje