Imate vlastitu inovativnu ideju i uvjereni ste da je možete pretvoriti u unosan posao, ali ipak se pitate da li takav ili sličan proizvod već postoji na tržištu i da li je patentiran.

Što je potrebno da bi izum bio patentiran?

patentiranPrije svega važno je znati da se patentom ne štiti ideja nego konkretno rješenje nekog tehničkog problema za čiju je razradu uložen intelektualni napor. Minimalni uvjeti koje svaki izum treba zadovoljiti da bude patentiran jesu da bude nov, da ima inventivnu razinu i industrijsku primjenjivost. Dakle, ako se bavite znanstvenim teorijama, razrađujete matematičke metode ili razvijate računalne programe vaša aktivnost kao takva nije patentibilna. Isto tako postoje pojedine kategorije izuma koje su izrijekom isključene od patente zaštite, a to su: izumi životinjskih pasmina i biljnih sorti, biološki postupci za dobivanje biljke ili životinje, izumi protivni javnom poretku ili moralu.

Međutim, ukoliko vaš izum ne spada niti u jednu od isključenih kategorija, a vi ste uvjereni da zadovoljava navedene osnovne kriterije, svakako ćete prije nego što uložite vlastito vrijeme i novac, željeti znati da li je to već netko učinio prije vas.

Pretraga stanja tehnike

Kako biste izbjegli inicijalne gubitke, a posljedično uštedjeli i vrijeme i novac, za početak možete pokušati samostalno istražiti postoji li negdje u svijetu jednak ili vrlo sličan izum, odnosno stručnim rječnikom rečeno, istražiti stanje tehnike. Svoju potragu možete započeti jednostavnim pretraživanjem na internetu putem poznatih internetskih tražilica, a ukoliko smatrate da ste dovoljno vješti možete se poslužiti tražilicom Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo koja nudi mogućnost besplatne pretrage svih objavljenih prijava i priznatih patenata.

Neovisno o istraživačkim strategijama i sposobnostima, online pretrage često neće rezultirati potpunim i relevantnim podacima budući da velika većina patentne dokumentacije i publikacija nije uvrštena u javno dostupne tražilice. Iako su ti podaci isključivo informativne naravi te se ne mogu smatrati potpunim i mjerodavnim izvorom informacija, ipak ćete već u ovoj fazi dobiti sliku trenutnog stanja na području kojem pripada vaša inovacija.

Klasični načini pretrage stanja tehnike

Ukoliko ste ipak skloniji tradicionalnijim načinima pretrage, stanje tehnike uvijek možete istražiti i na klasičan način; prelistavajući knjige iz područja znanosti i tehnologije, časopise i ostalu odgovarajuću literaturu. U ovom slučaju nećete pretraživati patentnu dokumentaciju pa postoji mogućnost da, iako izum sličan vašem već postoji, njegov izumitelj ga nije patentirao. Kako biste se uvjerili da je to zaista tako i da Vaš izum nije patentiran, morat ćete se poslužiti bilo pre-paid online bazama patenata ili pak zatražiti pomoć stručnjaka. U svakom slučaju važno je uzeti u obzir da sam postupak prijave patenta zahtijeva određene troškove i specijalistička znanja pri sastavljanju patentne prijave, te je itekako korisno poduzeti konkretne korake prije njezina podnošenja.

Pretraga patentiranih izuma se može obaviti pri Europskom patentom uredu u bazi patenata ESPACENET na linku https://worldwide.espacenet.com/. Dovoljno je upisati samo jednu ili više ključnih riječi da doznat koji sve izumu postoje u tom području. Ukoliko pak želite da se za Vas obavi pretraga patenta i utvrdi da li je Vaš izum već patentiran, stručnjaci PATENT PROJEKT d.o.o. će Vam rado pomoći u tome.