Početna/Žig, Žig zajednice/Europski žig – nova znanja stečena u Španjolskoj

Europski žig – nova znanja stečena u Španjolskoj

Europski zigEUIPO lociran u  Španjolskoj, kod kojeg se štiti Europski žig, organizirao je proljetni seminar za stručnjake za zaštitu prava industrijskog vlasništva. Daliborka Fundak, stručnjak za žigove i voditelj ureda PATENT PROJEKT d.o.o.,  sudjelovala je kao jedini hrvatski predstavnik na ovome trodnevnom seminaru koji je organiziran na engleskom jeziku na obalama Mediterana u Alicanteu u Španjolskoj.

Na ovome seminaru za Europski žig bilo je nekoliko značajnih tema. Važna tema ovog seminara je bila pregled najnovijih odluka žalbenog vijeća (Case-Law, the Euipo Boards of Appeal) koje u stvari predstavljaju praksu na osnovu koje se postupa i odlučuje u postupcima zaštite žigova pri EUIPO.

Što je EUIPO, a što Europski žig?

EUIPO je kratica za  European Union Intellectual Property Office (Ured Europske unije i za intelektualno vlasništvo) koji se bavi poslovima registracije i vođenja registara za Europski žig ( EU trade mark) i za registrirani dizajn zajednice (registered Community design ). Sjedište EUIPO je u Španjolskoj u gradiću Alicante na obali Sredozemnog mora. Europski žig je žig koji se štiti pred EUIPO i putem jednog postupka registracije žiga isti vrijedi u svih 28 država članica EU.

Zaštita žiga na području Europske Unije

Na području Europske Unije postoje četiri razine registracije žiga,a odabir načina zaštite žiga ovisi o konkretnim potrebama poslovanja.

U slučaju da trebate samo zaštitu žiga od jednoj od država članica Europske Unije, bilo da se u toj državi članici nalazi Vaše sjedište ili pak želite poslovati u toj državi članici, zahtjev za zaštitu žiga se podnosi u toj državi članici pri nacionalnom uredu za intelektualno vlasništvo.

Za zaštitu žiga za područje država Belgije, Nizozemske i Luksemburga, može se podnijeti jedna prijava pri Uredu za intelektualno vlasništvo Beneluksa (BOIP).

Tražite li Europski žig koji vrijedi u svim državama članicama EU, onda je najbrži i najjeftiniji postupak pri EUIPO-u. Podnosi se jedna prijava žiga, početna pristojba za postupak zaštite žiga  850 EUR, jednom kada je žig odobren i registriran traje deset godina na području cijele Europske Unije.

I konačno moguća je na području EU zaštita žiga putem Madridskog sustava preko WIPO-a. Taj sustav omogućuje da se Vaša nacionalna, regionalna ili europska prijava žiga upotrijebi za proširenje zaštite na međunarodnu razinu, koja obuhvaća sve zemlje potpisnice Madridskog protokola.

Zahtjev za ponudom
Dogovorite savjetovanje