Početna/Patent, Patentiranje/Pretraga stanja tehnike – što i kako?

Pretraga stanja tehnike – što i kako?

pretraga stanja tehnikeŽelite li saznati da li već postoji jednak ili vrlo sličan izum onome kojega namjeravate patentirati, trebali biste istražiti stanje tehnike.

Navedena pretraga stanja tehnike može vam dati odgovore na pitanja poput: Kolika je vjerojatnost da moja prijava patenta bude odobrena? Zadovoljavam li uvjete postupka “Freedom to operate”? (o kojem možete detaljnije pročitati u članku Što je freedom to operate i čemu služi?) Postoji li opasnost da moj patent bude poništen?

Koristeći se alatima  za pretraživanje stanja tehnike također možete doći do informacija važnih za vaše poslovanje ili primjerice za izradu znanstvenoga rada.

Lako dostupne baze patenata

Ovisno o vašim interesima i potrebama, na raspolaganju vam je nekoliko besplatnih baza patenata kada je u pitanju osobna pretraga stanja tehnike, od kojih valja izdvojiti:

Svaka od navedenih tražilica pruža vam različite mogućnosti pretrage pa tako možete birati između pretraživanja pomoću klasifikacijskih kodova, ključnih riječi, korištenih citata ili na osnovi pretrage izumitelja odnosno ovlaštenog zastupnika. Prije početka pretraživanja pojedine baze podataka veoma je korisno proučiti dostupne upute za pretraživanje kako bi Vaša pretraga stanja tehnike dala najbolje rezultate.

Pretraga stanja tehnike pomoću ključnih riječi

Ako smatrate da niste dovoljno vješti u svijetu patentnih klasifikacijskih kodova, vrlo vjerojatno ćete se odlučiti za pretraživanje putem ključnih riječi odnosno izraza koji jasno i sažeto izražavaju bit vašeg izuma. Ovdje se za početak možete poslužiti najjednostavnijim pretraživanjem naslova patenata koje naknadno možete proširiti na sadržaj, odnosno opis patenta. Pritom, ne smijete smetnuti s uma da pretraživanje putem ključnih riječi neće uvijek dati potpune i željene rezultate. Tako primjerice možete pretraživati riječ „olovka“, a da vam pritom promaknu rezultati koji umjesto „olovke“ koriste izraze „pisaljka“ ili „pisaći instrument“. Jednako tako nije isto da li ćete istražujući nove tehnologije na području automobilske industrije tražiti izraz „električno vozilo“ ili „automobil“. Za što obuhvatnije rezultate prepoučljivo je poslužiti se sa što više pretraživačkih mogućnosti koje vam pojedina tražilica nudi, a najtočnije i najpotpunije rezultate zasigurno će dati pretraga klasifikacijiskih kodova.

Ukoliko se ipak ne snađete sami u pretrazi stanja tehnike ili želite nezavisno mišljenje o patentabilnosti Vašeg izuma naši patentni stručnjaci rado će Vam pomoći.

Zahtjev za ponudom
Dogovorite savjetovanje