tuzbaPatentirali ste Vašu ideju, a netko drugi bez Vašeg znanja i suglasnosti proizvodi i prodaje proizvode za izum zaštićen Vašim patentom. Bili Vi pojedinac, malo ili veliko poduzeće jedno od mogućih rješenja je tužba radi povrede patenta.

No stvari nisu baš tako jednostavne kako se čine, jer podnijeti tužbu zbog povrede patenta nije niti jednostavno niti jeftino. Jedan od poznatijih slučajeva iz ne tako davne povijesti je onaj gospodina Roberta Kearnsa iz Indiane, USA koji je izumio i potom patentirao brisač vjetrobranskog stakla za vozila sa vremenskom zadrškom.

Priča od gospodinu Kearns, inženjeru s doktoratom sa Case Western Reserve University iz  Clevelanda je pomalno i bizarna. Ideju za svoj izum je dobio kada je na njegovom vjenjčanju čep šampanjca izletio u njegovo lijevo oko, te je postao slijep na to oko. Kako je treptao s preostalim okom, došao je na ideju da izradi brisače stakla koji će se kretati u ritmu treperenja oka i u tome je uspio, praktično s postojećim komponentama brisača stakla.

Radi se o tri patenta koja su zaštićena i patentirana pri Američkom patentnom zavodu, sa brojevima United States Patent 3,351,836, pod nazivom Windshield Wiper System with Intermittent Operation , nadalje  United States Patent 3,602,790, pod nazivom Intermittent Windshield Wiper System i  United States Patent 4,544,870,  pod nazivom Intermittent windshield wiper control system with improved motor speed.

Što se u stvari desilo?

Gospodin Kearns je prezentirao svoje izume velikim gigantima autoindustrije kao što su Ford Motor Company i Chrysler Corporation, međutim navedene kompanije nisu bile zainteresirane za njegov izum već su same, vidjevši patent gospodina Kearnsa, izradili takav brisač vjetrobrasnkog stakla.

Potom je gospodin Kearns krenuo u pravnu bitku,  te je angažirao tim odvjetnika i podnesena je tužba protiv FORD Motor Company i protiv Chrysler Corporation. U parnici protiv FORDa mu je dosuđeno preko deset miljuna dolara. Slučaj protiv Chryslera je bio izdašniji, te je gospodinu Kernsu donio ukupno 30 milijuna dolara, ali je na odvjetničke i sudske troškove potrošio preko 10 milijuna dolara.

Najbolji dio priče je da je gospodin Kerns u jednom trenutku otkazao zastupanje svojem odvjetničkom timu, te se dalje zastupao sam. To ga je koštalo da svaka pojedinačna tužba u slučajevima protiv General Motorsa, Mercedesa i japanskih proizvođača automobila podnešena izvan roka čime je propustio mogućnost dobitka višemilijunksih  iznosa.

 

Izvori:

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A54564-2005Feb25.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Kearns