Non-Disclosure-Agreement

Non Disclosure Agreement je ugovor koji je potrebno sklopiti uvijek kada trećoj osobi izlažete određene povjerljive informacije. Zato se takav ugovor još zove i Ugovor o tajnosti, NDA ugovor ili NDA, a može biti i Izjava o tajnosti.

NDA ugovor je posebno važno sklopiti u slučaju da nastojite komercijalizirati Vaš izum, te obilazite potencijalne kooperante koji će izrađivati određene dijelove za Vaš izum. Npr. to mogu biti tvrtke koje se bave izradom alata za brizganje plastike, mogu biti tvrtke koje se bave strojnom obradom, mogu biti programeri ili fakulteti ukoliko je potrebno nešto dalje razviti u svezi s Vašim izumom.

Svi oni potencijalno, ali i njihovi zaposlenici koji će imati uvid u Vašu dokumentaciju, mogu doći u iskušenje da sami pokušaju komercijalizirati Vaš izum ili čak štoviše da te informacije prenesu nekome trećem. Stoga je potrebno tražiti sve osobe kojima se izlaže izum, a u vrijeme dok još nije dobiveni patent, da potpišu Non Disclosure Agreement koji će Vama jamčiti miran san.

Mehanizam zaštite pomoću NDA ugovora

Potpisivanjem NDA ugovora odnosno davanjem izjave o tajnosti onaj koji daje tu izjavu će se obvezati prema Vama na odanost i pristati će da Vam naknadi svu štetu koja će nastati radi toga što je neovlašteno povjerljive informacije zloupotrijebio za svoju korist odnosno što je iste protupravno proslijedio trećima. Smisao potpisivanja  Non Discolsure Agreement-a je upravo u tome da Vi možete s punom povjerenjem izložiti sve detalje Vašeg izuma ili poslovne ideje trećim osobama kako bi oni mogli bilo Vam dati cjelovitu ponudu za izradu određenih komponenti ili cjelokupnog proizvoda odnosno da bi mogli ocijeniti opravdanost ulaganja u Vaš inovativni poduhvat. Stoga je isplativije kvalitetno pripremiti Non Discolsure Agreement nego se kasnije naći u problemu i ne imati valjana pravna sredstva zaštite Vaših interesa.

Ukoliko trebate pomoć oko Non Discolsure Agreement-a nazovite nas na 040 499 401 ili nam se javite putem našeg kontakt obrasca.