proizvodMislite da imate novi proizvod i želite krenuti s njim na tržište. Naravno, čuli ste nešto o patentiranju, da se to može dobiti patent. Razmišljate o podnošenju prijave patenta, ali naravno tu su i troškovi, a mislite da ste napravili tako dobar proizvod da ga neće biti baš lako kopirati, pa možda nije niti potrebno da ga patentirati. Krenuli ste u proizvodnju, već ste dobro obradili tržište, dogovarate djelom na leasing, a djelom kreditiranjem kupnju novih strojeva, širite poslovanje na susjedne zemlje, počeli ste izvoziti u Italiju i Njemačku.

Pismo upozorenja

Hoopla! Dolazi pismo iz renomiranog njemačke odvjetničke kancelarije  kojim Vas upozoravaju da je proizvod koje stavljate na tržište kopija proizvoda zaštićenog Europskim patentom i najavljuju tužbu za višemilijunsku odštetu (u EURima naravno). Hvata Vas panika, jer naravno takva tužba može uništiti Vaše poslovanja, uglavnom ništa Vam nije jasno, pa kako je to moguće, Vaš proizvod još nitko nije stavio na tržište.

Da, naravno, to je sasvim realna poslovna priča i Vi ne bi bili prvi kome se to desilo. Činjenica je da veliki broj patenata ne kreće u proizvodnju iz raznoraznih razloga, ali to ne znači da nositelj prava takvog patenta ne može onemogućiti nekoga tko stavlja takve proizvode na tržište ili ih proizvodi da to ne čini, pod prijetnjom velike odštete. Zato je uvijek preporučljivo kada se stavlja novi proizvod na tržište,a koji nije patentiran da se prethodno istraži tržište i stanje patenata i patentnih prijava, kako ne bi došlo do iznenađenja i sudskih tužbi, a to znači velike gubitke, posebno radi izvršenih ulaganja u strojeve i opremu, stručne kadrove i marketing.

Novi proizvod i Freedom to Operate (FTO analiza)

U takvim slučajevima se još u ranoj fazi, dakle još prije planiranja same investicije provodi istraživanje poznato kao Freedom to Operate (FTO analiza) koje provode patentni zastupnici s ciljem kako bi utvrdili da li postoje patenti ili prijave patenata u važenju koje pokrivaju dio ili u cijelosti Vaš proizvod, tako da Vaš proizvod u stvari povrjeđuje prava patenta trećih. U takvim situacijama je rješenje licenciranje, otkup patentnih prava ili pak reinženjering Vašeg proizvoda na način da isti zaobiđe postojeći patent odnosno patente.