Registracija nečijeg osobnog imena kao žiga čest je slučaj u svijetu slavnih. Tako su brojne slavne ličnosti poput  Beyoncé, Michaela Jordana, Arnolda Schwarzeneggera, Elvisa, Taylor Swift, Franka Sinatre i Davida Beckhama uspješno registrirale svoje osobno ime kao žig i to za brojne proizvode i usluge. Razlog registracije jest između ostalog i sprječavanje drugih da ime slavnih osoba koriste za reklamiranje ili nazive svojih proizvoda.

Tko ima pravo na žig Kylie?

KylieDa će ugroziti njen brend pomislio je i pravni tim poznate pjevačice Kylie Minouge kada je zvijezda reality showa Kylie Jenner podnijela prijavu za registraciju žiga „Kylie“ u US Patent and Tradmark Office.

Naime, Kylie Minouge prigovorila je prijavi tog žiga navodeći kako će se odobravanjem istog ugroziti brend koji je poznata pjevačica godinama stvarala. Prigovor se temeljio na tvrdnji kako šira javnost pod imenom Kylie upravo percipira međunarodno priznatu pjevačicu, humanitarku i aktivisticu za borbu protiv raka dojke, a ne Kylie Jenner, sporednu zvijezdu poznatog TV showa KylieKeeping Up with the Kardashians, poznatu po svojim kontroverznim postovima i eksplicitnim fotografijama na društvenim mrežama. Pravni tim je također zauzeo stav kako bi priznavanje žiga „Kylie“ za pojedine proizvode i usluge, osim ugrožavanja brenda dovelo do zabune u javnosti. Da je javnost već u neku ruku zbunjena dokazuje i činjenica kako se u Indoneziji kozmetička linija Kylie Jenner prodaje sa fotografijom Kylie Minouge.

Osim navedenih argumenata, pravni tim Minouge naveo je kako Kylie Minouge ima registriran žig „Kylie“ u Americi za niz kategorija još od 2003. godine, te je ista vlasnica i web domene  kylie.com.

Tko ima pravo na registraciju domene s imenom poznate osobe?

Problematika domena i slavnih seže još u rane 2000. kada su se Julia Roberts, Bruce Springsteen, Serena Williams te mnogi drugi našli na meti takozvanih „cybersquattera“, odnosno onih koji registriraju web domenu pod tuđim imenom u zloj vjeri kako bi profitirali od tuđeg žiga, odnosno okoristili se nečijim dugo stvaranim brendom, a da bi naposljetku tu istu domenu prodali vlasniku žiga.

Situacija je nesporna kada u takvim slučajevima slavna osoba ima registrirano svoje osobno ime kao žig. Međutim, Bruce Springsteen čiji žig nije bio registriran izgubio je slučaj, iako bi po mišljenju nekih, njegovo ime bilo zaštićeno kao neregistrirani žig s obzirom da je on poznat, čak i legendarni izvođač.

Nije na volju svima kada se presude donose u korist slavnih koji nemaju registriran žig, odnosno kada slavna osoba pobijedi u sporu protiv osobe koja je registrirala domenu pod iskrivljenim imenom celebritya. Time poneki smatraju da slavni samom činjenicom što su slavni imaju pravo na svaki URL koji uključuje njihovo ime, pa čak i kad je ono krivo napisano. Pobjedu u takvom slučaju odnijele su Venus i Serena Williams (bez obzira na činjenicu što njihova imena nisu registrirana kao žig), te glumica Nicole Kidman.

Eileen White Byrne registrirala je domene www.venusandserenawilliams.com., .net i .org. Iako na navedenim stranicama nije bilo puno materijala odnosno na posljednje dvije čak nije bilo ničega, za iste je tražila milijun dolara. John Zuccarini, kao već poznati cybersquatter koji je registrirao na tisuće URL-a od kojih mnogo s pogrešno napisanim imenima slavnih, izgubio je u sporu protiv Nicole Kidman. Iako se u ovom slučaju ne može reći kako je domena www.nicholekidman.com registrirana pod imenom poznate glumice s obzirom da je očito jedno -h previše u nazivu domene, WIPO je ipak zauzeo stranu poznate glumice.

Iako se ponekad štiti i neregistrirani žig, Kylie Minouge je, kao pobjednici u sporu s početka priče, borba zasigurno bila olakšana upravo zbog već ranije registriranog žiga, stoga je nesporno kako je registracija žiga učinkovito sredstvo u ostvarivanju pravne zaštite.

 

Izvori:
https://www.theregister.co.uk/2001/02/09/bruce_springsteen_loses_cybersquatting_dispute/

https://www.theregister.co.uk/2001/02/06/wipo_still_kissing_famous_peoples/

http://www.wmagazine.com/story/kylie-minogue-kylie-jenner-trademark-legal-dispute

http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-4191974/Kylie-Minogue-tells-Kylie-Jenner-trademark.html

http://www.billboard.com/articles/news/7767930/ariana-grande-tour-australia-new-zealand

http://www.wipo.int/amc/en/domains/decisions/html/2000/d2000-1673.html

http://www.natlawreview.com/article/let-s-get-personal-trademark-protection-personal-names