Pitate se da li je to moguće. Pa naravno da je, i pri tome se može postati slavan i zaraditi brdo love. Rođena Berlinčanka gospođa Herta Heuwer[1] je još daleke 1959. godine dala „patentirati“ svoju izum  „curry- wurst“ kobasicu. Naravno da je gospođa Herta razmišljala kako patentirati kobasice, i dosjetila se. Nazvala je svoju kobasicu „Chillup“ koji naziv je kovanica riječi Chili i Ketchup[2].  I tako je postala slavna. Ostalo je povijest. Currywurst kobasica je postala tako popularna da je njoj u čast u Berlinu otvoren i muzej Deutsches Currywurst Museum Berlin[3].

Kako započinje postupak patentiranja?

Postupak patentiranja započinje podnošenjem prijave patenta. Da bi se prijava patenta moga podnijeti potrebno je prethodno izraditi opis izuma, sastaviti patentne zahtjeve i sažetak, a poželjno je i izraditi crteže. Za izradu crteža postoje posebna pravila koja je potrebno slijediti, posebno je potrebno voditi brigu o ispravnom dodavanju pozivnih oznaka na crtež, a što će pomoći da se sam izum što bolje opiše, uključivo i sve prednosti izuma. Opis izuma treba sadržavati prethodno stanje tehnike i izlaganje biti izuma. Također treba sadržavati popis svih pozivnih oznaka, kratki opis crteža koji pomažu u objašnjavanju biti izuma i opis barem jedne moguće izvedbe izuma.

Kako patentirati po receptu gospođe Herte

Veći dio posla da se „patentira“ i zaštiti kobasica je pri tome marketing i prezentacija publici. Gospođa Herta Heuwer je u stvari zaštitila žigom u Njemačkoj umak za kobasicu pod navedenim nazivom Chillup, a mediji su sve to dobro popratili i prezentirali, puno pisali o „patentiranoj kobasici“ i uspjehu žene poduzetnice krajem pedesetih godina prošlog stoljeća. Njoj se posao tako iz malog „kioska na uglu“ proširio i otvorila je potom  restoran sa 19 zaposlenih. I danas svatko tko dođe u Berlin želi probati slavnu currywurst kobasicu.

Chillup

Slika preuzeta sa https://www.currywurst-berlin.com/erfindung_currywurst_sosse

 

Izvori:

 [1]https://en.wikipedia.org/wiki/Herta_Heuwer

[2] https://www.currywurst-berlin.com/erfindung_currywurst_sosse

[3]http://currywurstmuseum.com/