ZASTITA PROIZVODA OD KOPIRANJAS posebnom radošću objavljujemo ovaj članak obzirom da je inovativni hrvatski proizvod  našeg klijenta , tvrtke Abundantia j.d.o.o. iz Osijeka,  proglašen  najboljom poduzetničkom idejom za Osječko-baranjska županiju u 2017. godini. Radi se o višestrukoj utičnici s mehanizmom za olakšano izbacivanje utikača za koju je pokrenuta zaštita proizvoda od kopiranja 2017. godine. Nakon razmatranja suštine sam inovacije, odlučeno je da se zaštita proizvoda od kopiranja ostvari registracijom industrijskog dizajna na području Europske Unije.

Riječ je o industrijskom dizajnu registriranim pod brojem 004411056 kojim je ostvarena zaštita proizvoda od kopiranja na području cijele Europske Unije. Za jednom registrirani industrijski dizajn zaštita proizvoda od kopiranja traje 25 godina, a ujedno se onemogućava konkurenciji da zaštite i stavljaju na tržište proizvode slične zaštićenom industrijskom dizajnu.

Zaštita proizvoda od kopiranja patentom ili industrisjkim dizajnom?

Osim zaštite industrijskom dizajnom, zaštita proizvoda od kopiranja se može ostvariti i patentom. Postupak dobivanja patenta je značajnije složeniji do postupka zaštite industrijskim dizajnom i sam postupak traje dulje i iziskuje veće troškove. Primjera radi, pristojbe za održavanje industrijskog dizajna u važenju se plaćaju svakih pet godina, dok pak se pristojbe za održavanje patenta u važenju plaćaju svake godine. I ne samo to, dok traje postupak ispitivanja prijave patenta, potrebno je plaćati pristojbe za održavanje patenta u važenju svake godine. Obzirom da je prosječno vrijeme dobivanja patenta nešto manje od 5 godine, dešava se da je potrebno plaćati pristojbu za održavanje prijave patenta i po 5 godina. Ima i slučajeva, doduše rijetko, gdje se plaća održavanje prijave patenta i po 10 godina, dakle postoji neizvjesnost dobivanja patenta, troškovi nastaju svake godine, a nije sigurno da li će biti ostvarena zaštita proizvoda od kopiranja.

Recept za ostvarenje brze zaštite proizvoda od kopiranja je zaštita industrijskim dizajnom. S druge strane, zaštita industrijskim dizajnom ne pruža isti opseg zaštite kao zaštita patentom, obzirom zaštita patentom . Potrebno je imati u vidu da zaštita proizvoda od kopiranja ukoliko je isti zaštićen patentom traje samo 20 godina, dakle pet godina manje nego zaštita industrijskim dizajnom.

Najbolja poduzetnička ideja

Osječko-baranjska županija je s projektom projekta “Najbolja poduzetnička ideja” krenula 2006. godine. Svake godine formira se nagradni fond za najbolje ideje, a ukupno je do sada podijeljeno gotovo 1,2 milijuna kuna.

Prvonagrađenu ideju – utičnicu naziva Plugsy razvio je inženjerski trio Boris Marić, Damir Radovanović i Mario Kordić, okupljeni u tvrtku Abundantia. Prednost ove utičnice je da nema više “čupanja” utičnica iz zidova i oštećivanja kabala. Prototip ove utičnice je  isprintan 3D printerom. I za kraj  višestruka utičnica s mehanizmom za olakšano izbacivanje utikača Plugsy je nagrađena s iznosom od  od deset tisuća kuna.

Čestitamo nagrađenima i želimo im još puno inovacija.

 

Više informacija možete pronaći na linku http://www.glas-slavonije.hr/352993/3/Najbolja-poduzetnicka-ideja-uticnica-Plugsy