Igračke, jednom kada se osmisle, postaju vrlo interesantne u pogledu načina zaštitite od neovlaštene prodaje,  proizvodnje, distribucije i kopiranja. Zaštita igračke je zahtjevna u smislu određivanje mjera zaštite obzirom da se igračka može zaštiti patentom, industrijskim dizajnom i žigom, a također igračka je ujedno zaštićena autorskim pravom. Da bi se odredio najbolji način zaštite igračke, potrebno je razmotriti način korištenja određene igračke i njezinu namjenu. Posebno je interesantna situacija kada igračka proistječe iz stripa ili romana ili kada se lik igračke stavlja na sladoled, čokoladu, žvakaću gumu ili druge proizvode.

 

Lutke Käthe Kruse

zastita igrackeBorba na području zaštita igračke nije zaobišla ženu koja je iza sebe ostavila uspješnu tvornicu lutaka i dječjih igračaka. Käthe Kruse, potaknuta činjenicom da su sve lutke na tržištu tvrde te stoga nepraktične za igru, počela je izrađivati lutke za svoju djecu. Nitko nije ni slutio kako će se hobi jedne majke pretvoriti u tvornicu igračaka koja još i danas ručno proizvodi lutke visoke kvalitete. Nakon što je 1911. godine zaposlila slikaricu i nekoliko švelja da bi uspješno odradila prvu veliku narudžbu iz SAD-a, posao je počeo naglo rasti, te su se bez obzira na količinu posla sve lutke i dalje izrađivale ručno.

S obzirom na uspjeh Käthe Kruse, nije čudno da su drugi proizvođači igračaka pokušali iskoristiti situaciju. Naime, 1923. godine Käthe Kruse je započela jednu od najvažnijih parnica na području autorskog prava protiv Bing Company, koji ne samo da su kopirali lutke, nego su ih i reklamirali sloganom „Imitacija Käthe Kruse lutke“. Käthe Kruse je smatrala kako ne samo da se krše njezina prava, već da su njihove industrijski proizvedene lutke veoma ružne i lišene onoga posebnog čime odišu njene ručno proizvedene lutke. Iako su iz Bing Company pokušavali osporiti autorsko pravo Käthe Kruse tvrdeći kako su u svojoj biti sve lutke međusobno slične, kako one nisu umjetničko djelo, te kako bi zaštita određenog tipa lutke dovelo do monopola, isti su 1925. godine izgubili spor te je pobjedom Käthe Kruse u ovom slučaju stvoren presedan za budućnost kojim se po prvi puta zaštita igračke ostvarila  autorskim pravom.

 

 

Izvori:

https://prezi.com/kndpciw3brrw/kathe-kruse/

http://www.kaethe-kruse.de/en/h/history

https://en.wikipedia.org/wiki/K%C3%A4the_Kruse