Autorsko pravo, tzv. copyright u anglosaksonskom govornom području, je pravo autora u pogledu njegovog autorskog djela. S obzirom da se autorsko djelo štiti samom činjenicom stvaranja, za takvo djelo nije potrebna registracija ili podvrgavanje bilo kakvim administrativnim postupcima da bi isto bilo zaštićeno, a kao što ja potrebna formalna registracija žiga ukoliko se želi zaštititi znak, logotip ili riječ.

Dakle, autor iz područja književnosti, filma, umjetnosti ili znanosti, imaju isključivo pravo korištenja svog djela te trećima mogu zabraniti ili odobriti korištenje svojeg umnog djela. Autor može drugima ustupiti svoja prava u zamjenu za plaćanje naknade te na taj način ovlašćujete tu osobu (pravnu ili fizičku) da koristi autorsko djelo. Međutim, iz filma, knjige ili predstave mogu proizaći likovi prikazani kao crteži, figure, animacije i slično.  Takve likove je preporučljivo zaštititi registriranim žigom, obzirom da registracija žiga nije ograničena u svojem trajanju i puno se lakše dokazuje da je došlo do povrede žiga nego što je to za autorsko pravo.

Disney u Hrvatskoj kao dokaz dobre prakse

autorsko pravoDok su danas tek predmet skupljanja kolekcionara, šezdesetih godina prošlog stoljeća na području Hrvatske Biserkine su igračke bile nezaobilazan dio djetinjstva mnogih. Riječ je o likovima Disneya koje je zagrebačka tvornica Biserka modelirala te ručno bojala na različite načine. Nakon izrade lutaka od brašna i kaširanog papira, preko ručnog lijevanja igračaka s pojavom PVC-a do strojne proizvodnje, Biserka je godine 1962. godine pribavila licencu za autorsko pravo za proizvodnju igračaka s najpoznatijim likovima iz Disneyevih crtića. Mickey Mouse, Snjeguljica, Pajo Patak, Pluton i Šiljo samo su neki od njih.

S obzirom da su Disneyevi likovi zaštićeni ne samo žigom već i za njih vrijedi i autorsko pravo, bilo koja osoba koja ih želi koristiti mora dobiti licencu ili odgovarajuće pravo korištenja od od strane Disneya. Tako je Biserka bila jedina tvornica na ovim područjima koja je imala licencu za izradu igračaka s Disneyevim likovima.  Disneyeva predstavnica za Jugoistočnu Europu bila je zadužena za kontrolu autorskih prava i kvalitete. Naime, igračke su morale biti izrađene po Disneyevom uzorku te biti određene boje i kvalitete čemu je doprinijelo i korištenje alata visoke kvalitete kao npr. kistova s dlakom iz uha polarne lisice. Neke od igračaka čak su bile posebno dizajnirane od strane Disneya za Biserku te se kao takve nisu pojavljivale ni u jednom od crtića.

Izvori:

http://info.legalzoom.com/legal-use-disney-characters-21231.html

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/biserkine-igracke-na-meti-svjetskih-kolekcionara-20150228

http://www.dziv.hr/hr/intelektualno-vlasnistvo/autorsko-pravo/