IzumVaša ideja se može patentirati u Republici Hrvatskoj ako se radi o proizvodu, uređaju, mješavini, stroju, proizvodnom postupku ili poboljšanju nečega od navedenog. Neće se moći patentirati u Republici Hrvatskoj iz razloga što se ne smatraju izumom: otkrića i znanstvene teorije, matematičke metode, estetske tvorevine, pravila, upute i metode za izvođenje umnih aktivnosti, društvene igre, poslovne metode, osobne vještine, prikazivanje informacija, računalni programi, zakoni prirode, niti fenomeni prirode.
Općenito je pravilo da se patent priznaje za svaki izum iz bilo kojeg područja tehnike koji je nov, odnosno da javnost još nije ništa čula niti vidjela o Vašem izumu, koji ima inventivnu razinu, odnosno ako stručna osoba iz područja tehnike u kojem je Vaš izum ne može zaključiti da se radi o nečemu očiglednom te koji se može industrijski primijeniti, odnosno izum mora biti praktično upotrebljiv.

Nakon toga potrebno je provesti istraživanje stanja tehnike da bi se utvrdilo da li Vaš izum odnosno ideja nije već patentirana. Najpoznatije baze za pretragu patentne dokumentacije su PATENTSCOPE i ESPACENET. Također ne zaboravite napraviti i pretragu na internetu, vrlo često određene kompanije objavljuju na svojim web stranicama opširne podatke o svojim proizvodima, a nisu zanemarivi niti stručni članci i znanstveni radovi koji obrađuju problematiku Vašeg izuma.

Zatim, dolazi najzahtjevniji za koji možete angažirati ovlaštenog patentnog zastupnika. Potrebno je sastaviti opis izuma, odnosno treba što detaljniji opisati kako funkcionira Vaš izum i koje su njegove glavne karakteristike. Da biste što bolje predočili kako Vaša ideja odnosno izum funkcionira, najbolje je izraditi crteže koji to prikazuju. Za izradu crteža postoje određena pravila, posebno o tome kakve debljine linija se koriste, kako se prikazuju presjeci i tako redom.

Zaštita Vaše ideje odnosno izuma je u okviru onoga što je sadržano u patentnim zahtjevima. Loše sastavljeni patentni zahtjevi znače da ćete možda dobiti patent, ali on će biti takav da će Vaša konkurencija moći zaobići patent i da će koristiti modifikaciju Vašeg izuma koja nažalost neće biti pokrivena patentom. Mi preporučamo da pisanje patentnih zahtjeva prepustite ovlaštenim patentnim zastupnicima koji su uložili godine školovanja i prakse kako bi ovladali pisanjem patentnih zahtjeva.

Kada ste sastavili opis izuma, izradili crteže, napisali patentne zahtjeve i sažetak, potrebno je izračunati iznos pristojbe i naknade troškova koje je potrebno platiti Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo (DZIV) za podnošenje prijave patenta.

Veličina teksta

  • A  A  A  

Prijavite se na naš newsletter i redovito primajte novosti iz svijeta industrijskog vlasništva:

PRETVORITE VAŠE IDEJE U VRIJEDNU IMOVINU

NAZOVITE VEĆ DANAS NA 040/499 401