Intellectual property protection law and rights copyright and patents concept. Protect business ideas and headhunter concepts.

Patentom se može zaštitit svaki izum iz bilo kojeg područja tehnike koji je nov, ima inventivnu razinu i koji se može industrijski primijeniti. Dakle, bitno je da izum posjeduje ove tri karakteristike. U praksi izumitelji pronalaze nove i industrijski primjenjive izume, međutim postavlja se pitanje njihove inventivnosti. Izum je inventivan odnosno ima inventivn

u razinu ako za stručnu osobu iz odgovarajućega područja ne proizlazi, na očigledan način, iz stanja tehnike. Za dobivanje patenta u Republici Hrvatskoj tu ocjenu obavlja ispitivač Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo.  Stoga je nemoguće unaprijed odgovoriti da li je novi i industrijski primjenjiv izum ujedno i inventivan. Uz stručnu pomoć ovlaštenog patentnog zastupnika izumitelj će puno lakše pronaći odgovor na to pitanje.

U Republici Hrvatskoj patentom se ne mogu zaštitit:

  1. otkrića, znanstvene teorije i matematičke metode,
  2. estetske tvorevine,
  3. pravila, upute i metode za izvođenje umnih aktivnosti, igara ili za obavljanje poslova,
  4. prikazivanje informacija
  5. računalni programi.

Neke od ovih kreacija ljudskog uma se mogu zaštiti drugim vidovima zaštite (npr. prikazivanje informacija se može zaštititi industrijskim dizajnom).

Nadalje, patentirati se ne mogu izumi životinjskih i biljnih vrsta, ljudsko tijelo, postupci kloniranja ljudskih bića i slično.

Veličina teksta

  • A  A  A  

Prijavite se na naš newsletter i redovito primajte novosti iz svijeta industrijskog vlasništva:

PRETVORITE VAŠE IDEJE U VRIJEDNU IMOVINU

NAZOVITE VEĆ DANAS NA 040/499 401